Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη κλασική συνταγή - Τα μυστικά για την πιο νόστιμη γαλοπούλα !

Παραδοσιακή συνταγή των Χριστουγέννων

Όλη η οικογένεια μαζεμένη γύρω από ένα τραπέζι... Εορταστική ατμόσφαιρα, χαμόγελα, αγαπημένοι άνθρωποι... Τα αγαπώ τα Χριστούγεννα!!!

Και φυσικά, χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα δεν γίνεται! Νόστιμη, τρυφερή, γεμιστή, μαγειρεμένη με αγάπη...
Πάντα κρατάω την λαμπερή πιατέλα με τη γαλοπούλα με πολλή περηφάνια. Είναι ένα φαγητό άλλωστε που θέλει προσπάθεια και αρκετό χρόνο... Η ανταμοιβή μου όμως πάντα είναι τα ευτυχισμένα πρόσωπα των δικών μου ανθρώπων!

Σας δίνω λοιπόν τη συνταγή, για να γεμίσει και το δικό σας σπίτι με χαμόγελα νοστιμιάς...
Το κυρίως μυστικό για το εορταστικό μενού είναι η οργάνωση και η σωστή διαχείριση του χρόνου. Όσον αφορά στη γαλοπούλα, εγώ προτιμώ να αγοράσω δύο μικρότερα πουλερικά, αντί για μία μεγάλη. Είναι πιο νόστιμα και τρυφερά. Φυσικά για να κάνω το κρέας ακόμη πιο μαλακό το μαρινάρω από το προηγούμενο βράδυ σε νερό με ζάχαρη και αλάτι και γίνεται λουκούμι. Και φυσικά ψήνω τη γαλοπούλα στη γάστρα και σε πολύ σιγανή φωτιά. Είπαμε το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

Υλικά για 6-8 άτομα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

2 μικρές γαλοπούλες 4-5 κιλά και οι δύο
¼ του φλιτζανιού χυμό λεμόνι
½ του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
½ του φλιτζανιού μαργαρίνη λιωμένη
Αλατοπίπερο

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

4 λίτρα νερό
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

6 κ.σ. βούτυρο
Τα εντόσθια της γαλοπούλας
1/4 του κιλού μοσχαρίσιο κιμά
1/4 του κιλού χοιρινό κιμά
1/4 του φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα
200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα
1/4 του φλιτζανιού κουκουνάρια
1/4 του φλιτζανιού σταφίδες
2 κ.σ. κονιάκ
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

1/2 κιλό κάστανα
1/2 κιλό αποξηραμένα δαμάσκηνα
1/2 κιλό αποξηραμένα βερύκοκα
3 μεγάλα κυδώνια
4 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
9 κ.σ. βούτυρο
9 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ζάχαρη

Προετοιμασία - Εκτέλεση


1.Βάλε το νερό με τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια μεγάλη λεκάνη για να χωρέσει και τις δύο γαλοπούλες. Καθάρισε τις γαλοπούλες, ξέπλυνέ τες και κράτησε τα εντόσθια για τη γέμιση. Βύθισε τις γαλοπούλες στη μαρινάδα από το προηγούμενο βράδυ.

2.Ετοίμασε τη γέμιση. Ξέπλυνε τα συκωτάκια της γαλοπούλας και κόψε σε μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το βούτυρο και σόταρε τα εντόσθια, τον κιμά και το κρεμμύδι να πάρουν χρώμα. Πρόσθεσε στη συνέχεια και το ρύζι, τα κάστανα – σε κομματάκια – τα κουκουνάρια, το κονιάκ και αλατοπιπέρωσε. Συνέχισε το ανακάτεμα και συμπλήρωσε το ζωμό κότας. Κατέβασε από τη φωτιά και άφησε τη γέμιση να κρυώσει.

3.Βγάλε το κρέας από τη μαρινάδα, στράγγιξε και ξεκίνησε την προετοιμασία. Αλατοπιπέρωσε τις γαλοπούλες εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Γέμισε κάθε γαλοπούλα με τη γέμιση ξεκινώντας από το στήθος. Βάλε όση χρειαστεί και στη συνέχεια ράψε την γαλοπούλα για να κρατήσεις τη γέμιση στο εσωτερικό της γαλοπούλας.

4.Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC. Βάλε τη γαλοπούλα στη γάστρα. Ανακάτεψε το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι και τη μαργαρίνη και άλειψε καλά όλη την επιφάνεια των πουλερικών. Σκέπασε την γάστρα και βάλε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά για 2 ½ ώρες. Κράτησε λίγο από την επάλειψη για αργότερα.

5.Στο μεταξύ ετοίμασε τα συνοδευτικά σου. Βράσε τα κάστανα και βάλε σε κατσαρόλα με ενα φλιτζάνι ζωμό κρέατος, 2 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα. Αλάτισε και κράτησε στην άκρη. Βάλε παράλληλα τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σε δύο φλιτζάνια ζωμό κρέατος να φουσκώσουν για λίγη ώρα και στη συνέχεια σόταρε σε ελαιόλαδο για 10 λεπτά να καραμελώσουν. Τέλος, πλύνε και καθάρισε τα κυδώνια. Κόψε σε κομμάτια και βάλε σε ένα σκεύος μαζί με ένα φλιτζάνι ζωμό κρέατος, 3 κ.σ. βούτυρο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Άφησε να σιγοβράσουν και πασπάλισε με μπαχάρι και ζάχαρη. Ανακάτεψε να λιώσει η ζάχαρη και κράτησε όλα τα υλικά για το σερβίρισμα.

6.Αφού σιγοψηθεί η γαλοπούλα, άνοιξε τη γάστρα και άλειψε με το υπόλοιπο μείγμα πορτοκαλιού, λεμονιού και μαργαρίνης. Δυνάμωσε τη φωτιά στους 220oC και συνέχισε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά ακόμη να πάρει χρώμα η γαλοπούλα.

7.Βγάλε τη γαλοπούλα από το φούρνο και σκέπασε τη γάστρα. άφησε για περίπου μισή ώρα για να μπορέσεις να την κόψεις σε κομμάτια και να μην διαλυθεί. Σέρβιρε μαζί με τα συνοδευτικά σου κυδώνια, δαμάσκηνα, κάστανα και βερίκοκα.

Tip

Ετοίμασε την γέμιση από την προηγούμενη μέρα. Είναι καλύτερο για την συνταγή να είναι τελείως κρύα όταν γεμίζεις την γαλοπούλα. Άσε που με αυτόν τον τρόπο δεν θα τα έχεις όλα για το πρωί των Χριστουγέννων.

πηγή : tlife.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...