Η φανταστική πόλη που εμφανίστηκε και μετά εξαφανίστηκε ξανά!

Η απίστευτη ιστορία της «Agloe» στη Νέα Υόρκη


Μια απίστευτη ιστορία κρύβει η «φανταστική» πόλη «Agloe» στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.  
 
Η ιστορία έχει ως εξής: Το μέρος αυτό δεν υπήρχε, μέχρι που έγινε πραγματικό και στη συνέχεια εξαφανίστηκε ξανά!

Ας ξεκινήσουμε όμως από τη δημιουργία της «φανταστικής» αυτής πόλης που όπως βλέπετε στον χάρτη βρίσκεται στο δρόμο από το Roscoe στο Rockland.

 
Η… εφεύρεση της πόλης

Στη δεκαετία του 1930 ο διευθυντής της General Drafting Co – μιας εταιρείας που έφτιαχνε χάρτες- μαζί με τον βοηθό του Ernest Alpers σκέφτηκαν να βάλουν αυτή την «πόλη του χαρτιού» στον χάρτη τους.Ουσιαστικά πρόσθεσαν μια πλαστή θέση, πρακτική που χρησιμοποιήθηκε από τους πρώτους χαρτογράφους, προκειμένου να ξεγελιούνται οι παραχαράκτες κατά την αντιγραφή χαρτών, και έτσι να μπορούν να οι δημιουργοί να τους κατηγορήσουν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το όνομα της φανταστικής πόλης προήλθε από τη μίξη των πρώτων γραμμάτων των δύο δημιουργών, του Otto G. Lindberg's (OGL) and Ernest Alpers' (EA).

Μερικά χρόνια αργότερα, η εταιρία των γνωστών χαρτών Rand McNally εξέδωσε τον δικό της χάρτη και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης μαντέψτε ποια πόλη υπήρχε… Φυσικά, η «Agloe», στο ίδιο σημείο με τον ίδιο συλλαβισμό. «Σας έπιασα» είπε ο Lindberg χωρίς όμως να ξέρει ότι ήδη μια…πραγματική πόλη είχε δημιουργηθεί.

Η ιστορία με το κατάστημα της πόλης


Οι δικηγόροι της Rand McNally υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι πήγαν στο σημείο καθώς χαρτογραφούσαν εκείνη την περιοχή και βρήκαν ένα κτίριο το οποίο ονομαζόταν «Γενικό Κατάστημα της Agloe». Έτσι το όνομα αυτό μπήκε και στον νέο χάρτη. Πώς έγινε όμως αυτό; Για όλα ευθύνεται ο Otto G. Lindberg, αφού οι ιδιοκτήτες του καταστήματος είχαν δει τον χάρτη του και σκέφτηκαν πως αφού έτσι λέγεται το μέρος, έτσι θα πρέπει να ονομαστεί και το μαγαζί τους.

H «Αgloe» εξαφανίζεται

Οι δεκαετίες πέρασαν, το δικαστήριο αθώωσε την Rand McNally και το… κατάστημα έκλεισε με αποτέλεσμα η «Agloe» να περάσει ξανά στη σφαίρα της φαντασίας.
Μάλιστα, μέχρι και οι χάρτες της Google περιελάμβαναν το σημείο το οποίο είχε απορροφηθεί και από την American Map Company το 1992. Οι υπάλληλοι του Διαδικτυακού κολοσσού όμως έβγαλαν το σημείο από τους χάρτες τους την περασμένη εβδομάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...