Τραγανός μπακαλιάρος που λιώνει στο στόμα και το μυστικό για την τέλεια σκορδαλιά (Αλιάδα) !

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και όπως «επιβάλλει» η παράδοση


στο τραπέζι εκείνης της ημέρας κλέβει την παράσταση ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά!

Μάθετε παρακάτω τα μυστικά του καλύτερου κουρκουτιού για τον τηγανητό μπακαλιάρο σας καθώς και πώς θα κάνετε μια πεντανόστιμη σκορδαλιά!




  • Υλικά

Για τον μπακαλιάρο

1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
1 ποτήρι μπίρα
1 αυγό κι 1 ασπράδι
1 ποτήρι (περίπου) αλεύρι, κοσκινισμένο
λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός)
πιπέρι
αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα



Για τη σκορδαλιά

  • Υλικά 

1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, βρασμένες με τη φλούδα, για περίπου 40 - 45 λεπτά
10 - 12 σκελίδες σκόρδου (ή όσες νομίζουμε)
αλάτι
4 - 5 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσος θέλουμε)
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κομμάτι μπακαλιάρος (κατά προτίμηση από την ουρά)



















  • Εκτέλεση

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου:

Αγοράστε χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου (τα χοντρά φιλέτα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ξαλμυρίζουν πιο εύκολα εφόσον συνήθως είναι πιο αφράτα). Αφαιρέστε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα και κόψτε το ψάρι σε τετράγωνα κομμάτια.

Βάλτε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ με αρκετό νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες περίπου. Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαλμύρισμα.

Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυριστεί.

Αφού ξαλμυριστεί (δοκιμάστε ένα πολύ μικρό κομματάκι για να βεβαιωθείτε), αφήστε τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίσουν πολύ καλά από τα νερά πριν τηγανίσετε. Κοιτάξτε καλά κι αφαιρέστε τυχόν κόκαλα που μπορεί να έχουν μείνει πάνω στα φιλέτα σας.


























Για το κουρκούτι:


Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού μαζί με τη μπύρα (αν δεν έχετε μπύρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ανθρακούχο νερό). Ανακατέψτε το μείγμα της μπύρας σιγά σιγά με το αλεύρι (το οποίο ρίχνετε λίγο λίγο μέχρι να έχετε ένα μέτριο χυλό, ούτε σφιχτό ούτε αραιό). Ρίχνετε λίγο αλάτι και αρκετό πιπεράκι και προσθέτετε τέλος την μαρέγκα, την οποία ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί με το μίγμα σας.

Αφήνετε το χυλό στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε. Πριν τον χρησιμοποιήσετε ανακατεύετε και πάλι και βουτάτε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Αφήνετε να στραγγίσει το πολύ κουρκούτι και τα ρίχνετε μέσα σε βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) που έχετε ζεστάνει πολύ το ελαιόλαδο.

Αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν γύρω-γύρω. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει το πολύ λάδι.



  • Διαδικασία:

Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε νερό ώστε να το καλύψουμε καλά. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, με σκεπασμένο το κατσαρολάκι, μέχρι να βγάλει όσο πιο πολύ υγρό γίνεται και στην κατσαρόλα να μείνει περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού νερό (το σημαντικό εδώ είναι να βγάλει το ψάρι το γευστικό ζουμί του). Σουρώνουμε το νερό και το διατηρούμε κατά μέρος, πολύ ζεστό.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμη ζεστές και τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το πρες πουρέ ή με το μύλο λαχανικών, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε σε ένα γουδί τις σκελίδες σκόρδου και λίγο αλάτι και τα κοπανίζουμε να γίνουν αλοιφή ή τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ με λίγο λάδι. Ρίχνουμε την αλοιφή στο μπολ με τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή πηρούνι (όχι στο μπλέντερ ή μούλτι), μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά.

Σταδιακά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά νερό από το βράσιμο του μπακαλιάρου, τόσο όσο χρειαστεί για να αραιώσει σχετικά η αλιάδα και να έχει την πυκνότητα μελιού.




  • tips

*Το μυστικό για την τέλεια σκορδαλιά βρίσκεται στο ζουμί του μπακαλιάρου.Κρατήστε λίγο από το ζουμί του αφού τον βράσετε και προσθέστε το στην σκορδαλιά όπως περιγράψαμε στηνδιαδικασία.Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

*Άν δεν έχετε γουδί μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία χτυπώντας καλά τα υλικά στο μίξερ,αν και αξίζει να ταλαιποριθείται λίγο παραπάνω φτιάχνοντας την σκορδαλιά με τον παραδοσιακό τρόπο,είναι μια εύκολη λύση.

Παρόμοια άρθα :
Πώς να φτιάξετε το τέλειο πανέ ψάρι!

Η θρεπτική αξία του μπακαλιάρου ! 

Σου έπεσε παραπάνω αλάτι στο φαγητό; Το μυστικό που τα διορθώνει όλα...

Φτιάξτε νηστίσιμες σοκολατένιες καριόκες !  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...