Δεύτερη ευκαιρία στους "αιώνιους" φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών

"Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να προχωρήσει στην αυτόματη διαγραφή φοιτητών ενός αυτοδιοικούμενου ιδρύματος"


Βέτο στα σχέδια της κυβέρνησης για διαγραφή των λεγόμενων "αιώνιων" φοιτητών βάζει ο νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου
Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρύτανη στην εφημερίδα "Καθημερινή", μέσω του Οργανισμού του ιδρύματος θα προσκαλέσει όλους τους «αιώνιους» φοιτητές του ιδρύματος –53.866– να δηλώσουν εάν επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους και κατόπιν να έχουν έως και μία διετία για να εξεταστούν με επιτυχία στα μαθήματά τους.

Ο κ. Φορτσάκης σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί αυτοδικαίως να διαγράψει φοιτητές αυτοδιοικούμενου ΑΕΙ. Και αυτό, παρότι η Βουλή την Τετάρτη ενέκρινε, όπως αναμενόταν, ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται στους "αιώνιους" φοιτητές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα να προσπαθήσουν κατά τις προσεχείς δύο εξεταστικές περιόδους, να πάρουν το πτυχίο τους.

Η ρύθμιση αφορά περί τους 4.500 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι διαγράφονται. Τρόποι για κάλυψη των "αιωνίων" που θα διαγραφούν με βάση τη ρύθμιση που ψηφίσθηκε από τη Βουλή εξετάζει και η νέα ηγεσία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Φορτσάκης δήλωσε ότι μέσω του Οργανισμού που θα εγκριθεί το προσεχές διάστημα, θα δώσει τη δυνατότητα και στους 53.866 "αιωνίους" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να δηλώσουν εάν επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους.

Όσοι το κάνουν θα έχουν τις εξής δυνατότητες:
  • Όσοι εισήχθησαν μετά το 2003 θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να εξεταστούν με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα που «χρωστούν». Για ειδικές περιπτώσεις φοιτητών, το διάστημα αυτό μπορεί να διπλασιαστεί.
  • Τα ίδια θα ισχύσουν και για όσους εισήχθησαν πριν από το 2003, με μία επιπλέον μέριμνα. Καθώς μπορεί η επιστήμη να έχει προχωρήσει από τότε που εισήχθησαν, το ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να τους ορίσει επανεξέταση σε βασικά μαθήματα.

"Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να προχωρήσει στην αυτόματη διαγραφή φοιτητών ενός αυτοδιοικούμενου ιδρύματος. Μπορεί να την ορίσει, ζητώντας από τις αρχές του ιδρύματος να προχωρήσουν σε αυτή. Και εάν δεν το πράξουν, το υπουργείο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις", σημείωσε, απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η θέση του μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας από τη Βουλή.

Βεβαίως, "ο Οργανισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο", ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα μέλος του Συμβουλίου.

Εκτός εάν, όπως εκτιμάται από πανεπιστημιακούς, ο κ. Φορτσάκης δηλώνει ότι είναι κατά της διαγραφής των "αιώνιων" φοιτητών, ώστε να αποφύγει τις αντιδράσεις των αριστερών παρατάξεων.

Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε πορεία στο κέντρο της Αθήνας επί του θέματος και κατά του προσώπου του κ. Φορτσάκη και να καταδείξει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαγραφή την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
πηγή : news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...