Σχεδιάζουν «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ από το 2015

Το ακριβές μέγεθος της μείωσης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη

«Ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο από το 2015 σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ακριβές μέγεθος της μείωσης του φόρου που θα εξαρτηθεί από τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πάντως προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής μείωση του φόρου ακινήτων από το 2015 ώστε σταδιακά-χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς ο χρονικός ορίζοντας της προσαρμογής-τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να υποχωρήσουν από το 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», προβάλλοντας τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στα σημερινά δεδομένα προκύπτει ότι το συνολικό ετήσιο φορολογικό κόστος θα μειωθεί κοντά στο 25%. Φέτος, μετά τις διορθώσεις των λαθών στον υπολογισμό του φόρου αλλά και τις απαλλαγές φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα, εκτιμάται πως οι εισπράξεις θα είναι της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ. Μετά το κούρεμα, οι ετήσιες εισπράξεις θα περιοριστούν κατά 1,9 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει δηλαδή κούρεμα φόρων κατά 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παρότι στο υπουργείο Οικονομικών μετά το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ είχε εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο ριζικών αλλαγών στη δομή του φόρου, το επικρατέστερο σενάριο στην παρούσα φάση είναι να υπάρξει από του χρόνου οριζόντια μείωση των συντελεστών προκειμένου να περιοριστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές Νοεμβρίου, όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015.

Πηγή : newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...